Zo kan je beter personeel aannemen

Gepubliceerd op: 21 november 2021

Personeel is de spil van een bedrijf. Een bedrijf zonder werknemers komt nergens.Wanneer je personeel in dienst hebt, wil je graag het beste personeel uitzoeken. Het verschil tussen goed of slecht personeel kan een verschil tussen dag en nacht zijn. Het liefst hebben we allemaal personeel dat zich netjes aan de bedrijfsregels houdt, passievol is, meewerkend en sociaal. Personeel aannemen stopt niet bij het aannemen van een persoon. Er moet een goede sfeer in de groep zijn en een juiste cultuur. Jij als werkgever kan hier veel invloed op uitoefenen door het aannemen van goed personeel, duidelijke bedrijfsregels hebben en werken onder een goed beleid. Het aannemen van goed personeel kan heel erg lastig zijn. Employment screening is daarom ontzettend belangrijk.

Waar begin ik?

Het begint allemaal al voor de sollicitatieprocedure. Het is namelijk ontzettend belangrijk om te zorgen dat je een gezonde sfeer en cultuur op de werkvloer hebt. Als je dit ontbreekt zal goed personeel zich niet willen aansluiten bij het bedrijf. Grote kans dat je dan met mensen eindigd die deze slechte cultuur bevorderen. Het begint dus allemaal met een goede naam. Daarna is het erg belangrijk om te kiezen voor een goede sollicitatieprocedure. Zorg niet dat dit moeizaam verloopt, dit maakt een slechte indruk op toekomstig personeel. Maak een plan voor de sollicitatieprocedure, wat ga je doen, wat ga je vragen, wat wil ik zien en wanneer. Je moet out of the box denken. Bij een sollicitatieprocedure zullen mensen vaak met een standaard praatje komen. Verzin een procedure waar hun vaardigheden en persoonlijkheid echt naar voren komt.

Betrouwbaar en goed personeel

Wat soms nog belangrijker kan zijn dan de bepaalde vaardigheden is, wat voor persoon iemand is. Het kan heel belangrijk zijn om betrouwbaar en goed personeel in dienst te hebben. In bepaalde branches kan het verstandig zijn om een sollicitant een  Verklaring Omtrent Gedrag te laten aanvragen. Maar je kan ook een pre employment screening uitvoeren. Vraag naar oude werkgevers en neem hier contact mee op. Je kan ook simpelweg googlen naar de sollicitant om te zien, wat voor resultaat er komt. Van elke soort bedrijf of branche hangt af wat je wilt weten of moet doen. Zorg altijd dat de dingen die je doet tijdens de sollicitatieprocedures proportioneel zijn. De privacy van de sollicitanten mag niet geschonden worden. Dit maakt een slechte indruk en geeft het bedrijf een slechte naam.

Wat is de beste sollicitatieprocedure?

Wat de beste procedure is zal afhangen van je bedrijf en werkzaamheden. Maar er zijn veel dingen die je kan doen om het beste uit je sollicitatieprocedure te halen. Stel bijvoorbeeld aparte vragen die de sollicitant niet verwacht. Bedenk bedrijfsongerelateerde vragen, die veel over iemands karakter of werkwijze kunnen zeggen. Laat de sollicitant kleine werkzaamheden uitvoeren om te zien hoe hij of zij dit doet. Je kan sollicitanten ook vragen om een assessment te maken. Wat nog beter is, is om de sollicitant een dag mee te laten lopen. Op deze manier weet je gelijk of de persoon in je bedrijfscultuur past en bij de rest van het personeel. Misschien klinkt het tussen de andere wel meteen, dit kan zomaar de beslissing veranderen.

Mark

Chef content bij Online Marketing Club. Wat ik doe? Simpel: ervoor zorgen dat alle blogs geweldig worden!
Share This