Wat is het PDCA-cyclus?

Gepubliceerd op: 21 november 2021

Een verbetering van de kwaliteit van je diensten of producten, dit is waar elk bedrijf naartoe streeft. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn zoveel dingen die je kan doen om dit te verbeteren. Het is soms lastig om te vinden wat je kan doen en waar je het kan vinden. Een veel gebruikte manier om vernieuwing goed te laten verlopen is de PCDA-cyclus. Het is een model dat vernieuwing en verbetering op een goede manier kan sturen binnen je bedrijf. Hierdoor wordt de kwaliteit van je diensten of product hoger. De naam zegt je misschien weinig op dit moment. Maar de PCDA-cyclus is makkelijk uit te leggen.

Wat is de PCDA-cyclus?

De PCDA-cyclus is opgemaakt uit vier stappen. Vandaar dat het een cyclus wordt genoemd. De vier stappen zijn plan, do, check en act. De plan stap spreekt voor zich in deze fase ga je een plan maken. Het wordt ook wel de planning en control cyclus genoemd. Neem de belangen en belanghebbende van je bedrijf mee in dit plan. Dit klinkt lastig maar je maakt het plan aan de hand van de SMART methode. Dit staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Beschrijf ook welke middelen gebruikt kunnen worden in het bedrijf. Elk succesvol actie begint met een goed plan. Het doorvoeren van een vernieuwing kan op deze manier makkelijker worden.

Just do it!

De tweede stap is: do. Oftewel doen. Ook een stap die voor zichzelf lijkt te spreken. Wanneer je plan af is en goedgekeurd kan de uitvoering beginnen. Zorg dat je tijdens deze fase alle activiteiten die plaatsvinden noteert en beoordeeld. Evaluatie is ontzettend belangrijk. Zo merk je de kracht en zwaktes op van de activiteit en kan je dit aanpassen in een eventueel volgend plan. Het registreren van activiteiten moet een dagelijkse bezigheid worden in het bedrijf. De standaardprocedure bij een uitvoering. In stap drie, check gaan we de resultaten van de vorige stappen vergelijken met de resultaten die je in je plan had opgenomen. Je kan de verschillen zien, en weet waarom deze er zijn.

Stap 4 act!

Is act niet hetzelfde als doen? In het Nederlands het inderdaad hetzelfde vertaald worden maar dit is toch een andere fase. Wanneer je de resultaten verschillen zijn opgemerkt in de vorige stap. Worden er stappen gezet om de overige resultaten ook te behalen. Het uiteindelijk doorvoeren en werken volgens de PCDA-cyclus kan lastig zijn.Het is altijd lastig om te veranderen van werkwijze. Het personeel zal ook moeten wennen aan de nieuwe werkwijze. Maar juist de PCDA-cyclus maakt veranderen zo makkelijk.

Voordelen van de PCDA-cyclus

De PCDA-cyclus heeft vele  voordelen het verbetert je diensten en producten. Door het vastleggen van alles krijg je nieuwe inzichten. Dingen vastleggen geeft je op elk onderdeel inzicht. De productiviteit wordt ook beter bij toepassing van deze cyclus. Men ziet vaak dat de cyclus niet wordt afgemaakt, hier ligt vaak het probleem. Er wordt afgehaakt, het is heel erg belangrijk om het door te zetten en er mee door te gaan. Uiteindelijk zal alle moeite het waard zijn wanneer de productiviteit hoog gaat. Uiteindelijk zal ook het personeel blij zijn met de veranderingen.

Mark

Chef content bij Online Marketing Club. Wat ik doe? Simpel: ervoor zorgen dat alle blogs geweldig worden!
Share This