Maak je eigen WordPress website

Gepubliceerd op: 14 september 2020

WordPress is een uitgebreid CMS systeem dat door veel websitebouwers wordt gebruikt. Het is open source software, wat betekent dat iedereen hieraan kan bijdragen. Daardoor biedt dit CMS ook zoveel mogelijkheden. Het is redelijk eenvoudig in gebruik en ook zonder kennis kun je hiermee je eigen website laten maken. In dit artikel leer je stap voor stap hoe je dit doet.

Stap 1: Installeer WordPress op je website

Voordat je jouw website in WordPress kunt bouwen, zul je dit CMS eerst moeten installeren. Bij vrijwel elke hosting provider kun je dit tegenwoordig met één klik op de knop doen.

Stap 2: Stel een thema in

De volgende stap is het instellen van een thema. Het is slim om goed te zoeken naar een geschikt thema. Als je thema vrijwel helemaal goed is, hoef je straks alleen alles in te vullen en niet echt meer iets aan te passen. Kies een gratis of een betaald thema uit en installeer dit op je website.

Stap 3: Installeer de juiste plugins

Jouw WordPress thema kun je uitbreiden met verschillende plugins. Zo zijn er plugins voor de beveiliging, caching, verkleinen van afbeeldingen, contactformulieren, social media buttons, SEO, vertaling etc. Als je een webshop aan je website wilt koppelen, kun je WooCommerce installeren. Enkele andere WordPress plugins die handig zijn:

  • Akismet
  • Yoast SEO
  • WP Super Cache
  • Jetpack
  • WP Smush
  • Google Site Kit

Na het installeren van de plugins stel je ze in via de instellingen.

Stap 4: Ontwerp je website

Nu je alles goed hebt geïnstalleerd, kun je aan de slag met het vormgeven van je website. Als je een geschikt thema hebt geïnstalleerd, is dit vooral een kwestie van content invullen en afbeeldingen uploaden.

Tip: Standaard staat bij een WordPress website de blogpagina ingesteld als homepage. Wil je liever een andere pagina als homepage? Dit kun je instellen via Instellingen -> Lezen. Je kunt dan een bestaande pagina instellen als homepage.

Mark

Chef content bij Online Marketing Club. Wat ik doe? Simpel: ervoor zorgen dat alle blogs geweldig worden!
Share This