Linkbuilding: het verzamelen en onderhouden van backlinks

Gepubliceerd op: 24 september 2020

Backlinks zijn links van andere websites naar die van jou. Net als dat jij externe links in je teksten plaatst om je SEO te verbeteren en je bezoekers verder te helpen, doen andere website eigenaren dat ook.  Hoe meer andere pagina’s naar jouw pagina’s linken, hoe autoritairder en relevanter jouw site wordt gezien door de grote zoekmachines. Deze backlinks fungeren als referenties op een C.V. of stemmen tijdens een verkiezing. Tijdens het samenstellen van de rangschikking bij een zoekwoord krijgen websites die meer stemmen hebben voorrang omdat ze door andere grote spelers in de branche zijn geselecteerd.

Backlinks verzamelen lijkt een onmogelijke taak

Linkbuilding is de methode waarmee je links aantrekt van andere websites. Als je de concurrentie aan wilt gaan met de 5 websites die het beste scoren op een zoekwoord waarop jij ook gevonden wilt worden, dan is linkbuilding essentieel. Veel SEO tools vertellen je hoeveel backlinks je concurrentie heeft en dat zijn er vaak tientallen of zelfs honderden. Het lijkt daardoor soms een onmogelijke taak om hier tussen te komen. Linkbuilding is dan ook een tijdrovend en continu proces waar je veel moeite in moet steken maar waar je ook grote resultaten mee boekt.

Niet alle backlinks zijn goed

Het gaat niet alleen om de hoeveelheid links die je ontvangt. Ook de kwaliteit en gewichtigheid van deze backlinks telt mee en dat is ook terecht. Net als dat een referentie op je C.V. van een manager uit je bedrijf als belangrijker wordt gezien dan die van een collega, is dat met websites precies hetzelfde. Sterker nog, sommige backlinks kunnen je score zelfs naar beneden halen. Deze toxic links moeten daarom verwijderd of uitgeschakeld worden. Dat doe je door je linkbuilding regelmatig te onderhouden, door te kijken welke links erbij zijn gekomen en door de toxic links door Google te laten afwijzen.

Het is een continu proces

Linkbuilding bestaat dus aan de ene kant uit het verzamelen van links en aan de andere kant uit het onderhouden ervan. Backlinks verzamelen doe je op verschillende manieren. Schrijf allereerst link-worthy content zodat je andere website eigenaren uitnodigt om naar jouw pagina te linken. Vervolgens schrijf je regelmatig een blog dat je door de lezers laat delen en dat je adverteert op sociale media. Vraag partners en klanten om een link, schrijf persberichten, onderhoud je e-mail marketing en begin met gastenbloggen. Als het aantal links begint te groeien gebruik je een goed SEO programma om de toxic links eruit te filteren en laat je deze zo snel mogelijk verwijderen.

Meer weten over backlinks en linkbuilding? Neem contact op met Rankings Masters – Dé #1 SEO Specialist!

Linkbuilding kost tijd

Het kan soms jaren duren om voldoende backlinks te verzamelen en de strijd met de concurrentie aan te gaan. Het goede nieuws is wel dat deze ook vanzelf komen als je linkbuilding begint te lopen. Linkbuilding is een bijzonder tijdrovende bezigheid waarmee je wel grote resultaten boekt. Daarom is het ook perfect om uit te besteden. Een online marketing bureau is sneller en heeft meer ervaring. Het geld dat je betaalt voor deze diensten verdien je dubbel en dwars weer terug.

Mark

Chef content bij Online Marketing Club. Wat ik doe? Simpel: ervoor zorgen dat alle blogs geweldig worden!
Share This